Medveščakova generacija 1993./1994.

b4

Klupski uspjesi u Hrvatskoj

Malo se trenera u Hrvatskoj kao rođeni Makaranin Željko Alatović, koji je u Zagreb iz Sarajeva stigao ratne 1994. godine, može pohvaliti takvim rezultatima kakve je on postigao u Medveščaku s mlađim dobnim kategorijama. Posebno sa generacijom 1993/1994. Ta generacija Medveščakovih košarkašica najtrofejnija je i najuspješnija u dugoj povijesti kluba s Velesajma, najstarijeg ženskog košarkaškog kluba u Hrvatskoj. Upravo zbog toga, i da ostane zabilježeno u povijesti kluba za neke nove naraštaje, prošetat ćemo sezonama kada su one bile neprikosnovene u Hrvatskoj.

2007./2008.

Natjecateljske sezone 2007./2008. započela je u kontinuitetu bogata žetva medalja spomenute Medveščakove izuzetno nadarene generacije. Te godine u Šibeniku su mlade košarkašice Medveščaka postale mlađekadetske prvakinje Hrvatske. U finalu su pobijedili ekipu Croatije u kojoj je tada igrala Ana-Marija Begić a koju je vodio Joža Pavlović. MVP završnice državnog prvenstva bila je Anja Majstorović, a najbolji strijelac Iva Cigić iz Jollija JBS. Treneri Željko Alatović i Čedo Majstorović tada su imali ekipu u sastavu: Matea VukovićIva GlobačnikAna KovačićIvana Tikvić, Anja MajstorovićMarina Lidija KalebićIvana VebleDarija MijatovićViktorija PapacNikolina TičacIvana Sekulić i Alma Dina Bašić.

2008./2009.

Sezone 2008./2009. Željko Alatović je u trenerskom tandemu s Nikolom Plećašom u Kupu Hrvatske sa seniorkama osvojio srebro protiv Gospića u Gospiću, tih godina najjače hrvatske ženske košarkaške ekipe. Potom je u Šibeniku osvojeno kadetsko prvenstvo Hrvatske. Trener Željko Alatović tada je vodio ekipu koju su činile: Tina HercegMarina Lidija KalebićHana KukoljaKristina KovačAna-Marija Begić, Ivana Tikvić, Helena KantociAnja MajstorovićNikolina Tičac i Darija Mijatović. Potom mu je za dlaku izmaknulo juniorsko zlato kada su u Jazinama košarkašice Zadra u produžetku, pred domaćom publikom, dobile Medveščaka, koji je gotovo cijelu utakmicu bio u prednosti, ali na koncu ipak izgubio.

“Naprosto je nevjerojatno kako smo mogli izgubiti tu utakmicu, a vodili smo 12 i više koševa razlike” komentirao je tada Alatović. Podsjetimo, Medveščak je igrao u sastavu: Ana-Marija BegićSonja BrkljačaTina HercegHana KukoljaKvina FrajtićHelena KantociAntonija SalopekIvana TikvićAnja Majstorović, Maja RupertMarina Lidija Kalebić i Kristina Kovač.

2009./2010.

Sezona 2009/2010 opet je bila iznimno plodna za mlađe uzraste ŽKK Medveščak. Opet su u Šibeniku postale kadetske prvakinje Hrvatske, a juniorske u Imotskom. Medveščak je te godine pridodao ime sponzora svom klubu pa je pod imenom Medveščak Tra-Mont nastupio na završnici koja se opet održavala u Šibeniku. U polufinalu je Alatovićeva ekipa 5. lipnja 2011. dobila Croatiju 2006 116:50, a u finalu 6. lipnja su se sreli s Dubravom i pobijedili 98:46. O superiornosti ekipe najbolje govore rezultati obaju utakmica završnice prvenstva Hrvatske. Tadašnju kadetsku ekipu su činile: Ana-Marija BegićLana PačkovskiDarija MijatovićAnja KukoljaLucija MiloševićMarina Lidija KalebićIvana TikvićDana ŠarićAnja Majstorović i Paula Jurjević.

Te sezone posebno je bila zanimljiva juniorska završnica. Medveščak Zagreb i Rhea Imotski imali su odlične juniorske ekipe, a Imotskom je Hrvatski košarkaški savez povjerio organizaciju završnice. Malo ih je vjerovalo u uspjeh Medveščaka. Završnica se igrala 15. svibnja 2011. u Imotskom (Proložac), Imotski je imao jaku juniorsku ekipu i fantastičnu publiku, ali je Medveščak i u takvom ambijentu uspio pobijediti i osvojiti po drugi put juniorsko prvenstvo Hrvatske.

“Osim u Gospiću ne znam gdje i na seniorskim utakmicama možete vidjeti toliko ljudi” rekao je tada trener juniorki Željko Alatović. “Imotski živi za žensku košarku, a i sam turnir je pokazao da tu ima cura koje će jednog dana igrati važne uloge i u seniorskoj košarci”.

Medveščak je te godine prvo u polufinalu pobijedio Požegu rezultatom 101:38, Imotski Zadra 68:56, a u finalu se pred prepunim tribinama tek izgrađene prološke dvorane odigrala vrlo uzbudljiva i dinamična utakmica u kojoj su domaće košarkašice u jednom trenutku vodile sa čak 16 koševa razlike. “Vjerovao sam u svoje cure jer one imaju neospornu kvalitetu. Bile su prvakinje Hrvatske i u mlađekadetskom, pa onda u kadetskom uzrastu. Uz to igraju i Drugu seniorsku ligu za Jabuku iz Zaprešića. Sigurno im sve to koristi” dao je tada obrazloženje za preokret što su ga mlade Medvjedice napravile protiv Rhee Imotski i njima naklonjenim tribinama. U dramatičnoj završnici, u kojoj su cure Medveščaka sustigle razliku od 16 koševa, nakon izlaska zbog 5 osobnih kreatorice igre Imoćanki Katarine Puljić, Medveščak je preokrenuo rezultat u svoju korist i na vrućem terenu u Imotskom proslavio juniorsku titulu prvakinja Hrvatske. Bila je to prva juniorska titula generacije 1993/1994. osvojena u sred do tada neosvojivog Imotskog. Ostvarile su je: Ana-Marija BegićMaja RupertTina HercegNika Raos-StojnićIvana TikvićHelena KantociMarina Lidija KalebićAnja MajstorovićMarija RadošDana Šarić i Paula Jurjević. Kapetanica ekipa na ovoj završnici bila je Maja Rupert, a MVP u Imotskom bila je odlična Anja Majstorović koja je postigla i najviše koševa, ali, kojeg li organizatorskog apsurda, nije dobila i nagradu za najboljeg strijelca.

2010./2011.

Sezona 2010/2011 bila je sezona u kojoj su terći put zaredom igračice Medveščaka potvrdile rijetko viđenu superiornost kad su u pitanju mlađi dobni uzrasti jednog ženskog košarkaškog kluba u Hrvatskoj. Trener Željko Alatović trenersku juniorsku palicu prepustio je seniorskom treneru Nenadu Amanoviću, a završnica se te godine igrala u Gospinu polju u Dubrovniku. U polufinalnim utakmicama Zadranke su bile bolje od domaćih košarkašica Raguse 80:62, a dvoboj zagrebačkih ekipa Medveščaka i Trešnjevke u gradu podno Srđa završio je pobjedom Medvjedica 73:53. Svu raskoš svog talenta igračice Medveščaka pokazale su u finalnoj utakmici 22. svibnja protiv Zadra kada su ga deklasirale s 29 koševa razlike (86:57). Tu završnicu igrali su bez Lane Pačkovski koja je pauzirala cijelu godinu zbog ozljede koju je zadobila na Europskom prvenstvu u Grčkoj.

2011./2012.

Sezona 2011/2012 bila je sezona kada se jedna nadarena i Alatovićevim umjećem okupljena generacija cura, rođenih 1994. godine našla u Medveščaku, opraštala od juniorskog uzrasta. Hrvatski košarkaški savez je završnicu prvenstva dodijelio Medveščaku. Sudjelovali su Croatia 2006, PGM Ragusa i Jolly JBS. Medveščak je prvo pobijedio Dubrovačku PGM Ragusu 83:46, a onda u finalu Croatiju 2006 rezultatatom 67:56. Finalna utakmica igrala se na Velesajmu, a Medveščak, tada pod vodstvom seniorskog trenera Braslava Turića, okitio se trećom po redu juniorskom titulom prvakinja Hrvatske i tako su cure spomenute generacije na najbolji i najljepši način stavile točku na jednu blistavu juniorsku klupsku karijeru generacije rođene 1994. godine, koje su već tada drugu-treću godinu zaredom igrale i seniorsku košarku i bile nositeljice seniorske ekipe Medveščaka. Kapetan ekipe bila je Anja Majstorović, a MVP završnice bila je Ana-Marija Begić.“Uvjeren sam da postoji jedno ovako europsko natjecanje da bismo bili u samom vrhu”– govorio je arhitekt ove uspješne generacije Medveščaka Željko Alatović .

Najveća vrijednost svih ovih titula jest u činjenici da su Medveščakove igračice rođene 1994. (Kalebić, Begić, Tikvić, Pačkovski, Majstorović) i one rođene 1995. (Jurjević, Šarić) sve ove titule, osim juniorske u sezoni 2011/2012, superiorno osvajale protiv godinu-dvije-tri starijih igračica. One su kao takve npr. u Imotskome igrale protiv igračica rođenih 1992. godine, u Dubrovniku protiv onih rođenih 1993. godine. Uvijek protiv starijih i iskusnijih. Slično je bilo i u kadetskom uzrastu. Znači, dobrno puno mlađe od svojih protivnica što dodatno govori kakva je bila vrijednost ovog uzrasta Medveščakovih igračica.Bile su suverene vladarice ženske hrvatske košarke u mlađim dobnim uzrastima punih četiri-pet godina.

Medveščak – Prvakinje Hrvatske:

  • 2007/2008 – mlađe kadetkinje (Šibenik)
  • 2007/2008 – kadetkinje (Šibenik)
  • 2008/2009 – kadetkinje (Šibenik)
  • 2008/2009 – juniorke viceprvakinje (Zadar) (ŽKK Zadar prvakinje)
  • 2009/2010 – juniorke (Imotski)
  • 2010/2011 – juniorke (Dubrovnik)
  • 2011/2012 – juniorke (Zagreb)

Međunarodni klupski nastupi

S nepunih 16 godina Ana-Marija Begić i Ivana Tikvić bile su u Medveščakovih prvih dvanaest u EuroCupu 2009. i 2010. godine. Tadašnji trener Viktor Kovač ukazao im je to povjerenje, a od mlađih tu su još bile Sonja Brkljača (1991.) i Antonija Salopek (1991.). Bilo je to točno 12. studenoga 2009. godine kada je u Zagrebu gostovala belgijska ekipa Dexia W Namur. Uglavnom su grijale klupu i stjecale iskustvo pored starijih Ive Mežnarić, Irene Čunčić, Romane Musić, Valentine Kraljev, Ane Čačić, Ive Badanjak, Mirne Mazić i Petre Perić. Kasnije su među Medveščakovih europskih prvih dvanaest upale i Anja Majstorović i Marija Radoš (3. prosinca 2009. u Belgiji na uzvratnoj utakmici protiv Dexia W Namur). Svoje prve minute na europskom parketu odigrale su samo Marija Radoš i Ana-Marija Begić. Radoš tri minute protiv Gran Canarie na Canarskim otocima te petnaest minuta u Ateni protiv Sony Athinaikosa uz 5 poena, a Ana-Marija Begić sedam minuta protiv Sony Athinaikosa u Zagrebu, pobjednica EuroCupa te godine.

Reprezentativni nastupi Medveščakove generacije 1994./1995.

Igračice Medveščaka Ana-Marija BegićIvana TikvićAnja MajstrovićMarija RadošLana Pačkovski i Dana Šarić bile su i okosnice reprezentacija Hrvatske na europskim prvenstvima. Uglavnom od njihove igre ovisili su i rezultati reprezentacije, prvo kadetske pa potom i juniorske. Baš kako kakav košarkaški tsunami proletjele su Europom, Hrvatsku čupale iz B divizija (Druga liga) i vraćale je u A diviziju (Prva liga) – elitno europsko košarkaško društvo.

2008.

Najprije je reprezntativni dres iz ove Medveščakove generacije obukla Ivana Tikvić. Tadašnji izbornik Viktor Kovač na širi popis stavio je i Ana-Mariju Begić, ali je u Bugarsku gdje se održavalo kadetsko prvenstvo poveo iz Medveščaka samo Ivanu Tikvić koja je tamo odigrala u pet utakmica 33 minute i zabila jedan koš.

2009.

Prvo su 2009. godine u Tallinu u Estoniji kadetsku Hrvatsku iz B Divizije inaugurirale svojim odličnim igrama u A Diviziju. Osvojile su drugo mjesto i srebrenu europsku medalju, a boje reprezentacije Hrvatske na tom su prvenstvu od Medvjedica branile Ana-Marija BegićIvana TikvićLana PačkovskiMarija Radoš i Anja MajstorovićAna-Marija Begić bila je drugi strijelac Hrvatske sa 76 koševa, Marija Radoš šesti sa 40, Lana Pačkovski sedmi sa 39, Ivana Tikvić osmi sa 25 i Anja Majstorović deveti sa 22 postignuta koša.

2010.

Godine 2010. kadetska reprezentacija Hrvatske, čiju su petorku gotovo činile igračice Medveščaka, napravile su najveći uspjeh u povijesti hrvatske ženske košarke. Na prvenstvu Europe u Grčkoj osvojile su srebrenu medalju. Poražene su od Ruskinja u finalu, koje su prethodno dobile. Jedan od razloga što tadašnja kapetanica repreznetacije Ana-Marija Begić nije podigla pobjednički pehar bila je ozljeda Medveščakove razigravačice Lane Pačkovski koja je briljantno odigrala europsko prvenstvo i bila izabrana u prvu petorku prvenstva. Učinak Medveščakovih cura bio je više nego odličan. Ana-Marija Begić opet je bila drugi strijelac reprezentacije sa 97 koševa, Lana Pačkovski četvrti sa 81 košem, Anja Majstorović peti sa 71, Ivana Tikvić šesti sa 63 i Dana Šarić deveti strijelac sa 14 postignutih koševa.

2011.

Miskolc u Mađarskoj 2011. godine bio je mjesto i godina pune afirmacije Medveščakove reprezentativke Ivane Tikvić koja je na tom juniorskom prvenstvu europske B divizije proglašena MVP igračicom cijelog prvenstva. Opet su Medveščakove cure Hrvatsku iz B divizije vratile u najbolju europsku diviziju, a pobjednički pehar, nakon pobjede nad Grčkom u finalu, podigla je igračica Medveščaka Marija Radoš koja je imala čast biti kapetanicom juniorske Hrvatske. Ivana Tikvić briljirala je i bila najbolji strijelac Hrvatske sa 138 koševa, treća je bila Ana-Marija Begić sa 73 koša, šesta Anja Majstorović sa 63 i osma Marija Radoš sa 44 postignuta koša.

2012.

Godine 2012. donijela je Europsko juniorsko prvenstvo u Bukureštu. Nisu osvojile medalju koja se od njih očekivala i plasman na Svjetsko prvenstvo U19 u Litvi 2013. godine, ali su i u juniorskom uzrastu Hrvatskoj donijele najbolji plasman u Europi od kada se Hrvatska natječe. Osvojile su sedmo mjesto, imale “nesreću” naletjeti u četrvtfinalu na kasnije prvakinje Francuskinje, a muku su mučile i s ozljedama. Treba zabilježiti da su dres Hrvatske na ovom juniorskom prvenstvu, na kojem su se oprostile od juniorskog uzrasta, branile slijedeće Medveščakove igračice: Ana-Marija BegićLana Pačkovski, Ivana Tikvić i Anja Majstorović. Učinak ovih cura u Bukureštu bio je slijedeći: Ivana Tikvić bila je prvi strijelac sa 95 koševa, Lana Pačkovski drugi sa 86, Ana-Marija Begić treći sa 83 i Anja Majstorović peti sa 47 koševa.

2013.

Ako bismo danas napravili retrospektivu na sve te godine i igračice koje su branile boje Hrvatske i na kadetskim i na juniorskim europskim prvenstvima ili bile na širim izborničkim popisima, onda s ponosom možemo kazati da su se ekipi Medveščaka u sezoni 2011./2012. priključila najprije reprezentativka Iva Todorić (Imoćanka došla iz Studenca-Omiš), a 2012./2013. još dvije reprezntativke Nina Premasunac (došla iz Agrama-ZG) i Ružica Džankić (došla iz Croatie 2006). Redove Medveščaka napustila je reprezentativka Lana Pačkovski i prešla u Novi Zagreb. Stoga, ako bismo pravili inventuru nastupa Medveščakovih cura za reprezentaciju Hrvatske, onda možemo kazati da od njih danas, u sezoni 2012./2013., Medveščakov dres nosi čak osam reprezentativki: Anja MajstorovićAna-Marija BegićIvana TikvićIva TodorićMarina Lidija KalebićNina PremasunacRužica Džankić i Marija Radoš. One su snaga i jamstvo Medveščakove lijepe budućnosti ali i hrvatske ženske košarke uopće.

Napisao: Tihomir Begić, Foto: Proslava juniorske titule prvakinja u Imotskom /Snimio: Zoran Kalebić