Povijest

Nekad

ŽKK Medveščak osnovan je u lipnju 1945.g. što nas čini najstarijim košarkaškim klubom u Hrvatskoj.

Od samog osnutka pa do danas natječemo se u prvoligaškoj konkurenciji, a mnoge naše igračice bile su članice reprezentacije bivše države, kao i sada reprezentacije Republike Hrvatske. Naš klub stalni je član A1 hrvatske ženske košarkaške lige, od njenog osnutka do danas, a od 2004.godine natječemo se i na europskoj razini u FIBA kupu.

U svojoj 60-godišnjoj povijesti uvijek smo posebnu pozornost posvećivali radu sa mladim kategorijama igračica – juniorkama, kadetkinjama, mlađim kadetkinjama i polaznicama škole košarke. Upravo posljednja kategorija – škola košarke za djevojčice do 12 godina – prvi puta je nastala na našoj legendarnoj Šalati 1961.g., zaslugom doajena hrvatske košarke g.Milana Kobalija. Tada je to bila apsolutna novina i značila je prekretnicu u radu sa djecom. Vremenom je taj sustav rada prihvatila cjelokupna košarkaška organizacija. Zadnjih 10ak godina u klubu se puno radi, na kvaliteti i kvantiteti čemu svjedoče i rezultatai. Ono što je važno naglasiti danas, jest da ČLANARINU u našem klubu ne naplaćujemo, koliko god to čudno zvuči, pogotovo u ova vremena kada se sve naplaćuje.

Danas

Naš klub danas ima više od 150 članova, od seniorske ekipe do škole košarke u 4 zagrebačke osnovne škole (Zapruđe, Trnsko, Savski gaj, Kajzerica). Natječemo se u 5 konkurencija (selekcije škola košarke, mlađe kadetkinje, kadetkinje, juniorke i seniorke).

Seniorke trenutno zauzimaju četvrto mjesto u državnom prvenstvu, a kadetkinje su prošlogodišnje pobjednice državnog prvenstva za kadetkinje i juniorke. U europskom kadetskom takmičenju naših 5 djevojaka igrale su za reprezentaciju Hrvatske i osvojile I. mjesto.

Naša seniorska ekipa je jedna od najmađih ekipa u Ligi. Za seniorski sastav igraju tri seniorke, šest juniorki i šest kadetkinja.

Klub je svoje najbolje rezultate postigao u sezonama 2007/2008,2008/2009,2009/2010, trećim mjestom u državnom prvenstvu i proglašenjem najboljeg kluba u gradu Zagrebu.

Zadnjih godina kao i ove klub se plasirao u polufinale Kupa Ružice Meglaj-Rimac a sezone 2008/2009 postigao je svoj najveći uspjeh igrajući finale Kupa sa ŽKK Gospićem u kojem je osvojio drugo mjesto.

Trud i rad mora kad tad doći na naplatu. To se i dogodilo u sezoni 2013/14. kada smo postale PRVAKINJE Hrvatske u ženskoj košarci, a Kup nam je “izmakao za dlaku”.

2014./15. sezona bila je za pamćenje. Dvostruka kruna – Kup Ružice Meglaj – Rimac, i obrana naslova prvakinja Hrvatske.

2015./16.  sezona – u znaku ŽKK MEDVEŠČAKA. PRVAKINJE HRVATSKE po treći put, i obrana naslova pobjednica KUPA RUŽICE MEGLAJ RIMAC! Mlađe kadetkinje, škole košarke i           curice U-12 osvojile su prošlu sezonu sve što se dalo osvojiti u Gradu Zagrebu i Hrvatskoj!