Lagani početak nove sezone

raspored-prve-zenske-lige-2017-18

U naslovu teksta nalazi se najnoviji raspored za našu novoimenovanu – PRVU ŽENSKU LIGU, koja započinje 30.09.2017.! Dakle više se liga ne zove A1 ženska liga nego PRVA ŽENSKA LIGA…Ali to je manje bitno. Sve novosti u vezi dugoočekivanog Registracijskog pravilnika kao i Propozicije natjecanja saznali smo jučer na prvom sastanku, za novu sezonu, predstavnika klubova Prve ženske lige sa novim Povjerenikom natjecanja Darkom Kotaraninom. I da, presretni zbog činjenice da je prošli povjerenik, Željko Ciglar, smijenjen, rado smo se odazvali sastanku!

Upoznati sa situacijom kakva je bila do sada, nisu nas nimalo iznenadile riječi stručnog tajnika Joke Vrankovića, kako su zatekli, kaos-blago rečeno, u dosadašnjem vođenju ženske lige! Zašto kaos? Pa da spomenem samo dugovanje klubova prema HKS-u, koje od strane ženskih klubova PRVE LIGE iznosi 280.000 kuna!! Pravilnik je do sada nalagao, da se podmire sva dugovanja prema Savezu u roku od 14 dana ako se želi odigrati slijedeće kolo! E kako je onda dozvoljeno nekolicini klubova da ostanu dužni, a da igraju utakmicu za utakmicom? dobro to je manji broj klubova, jer veći broj klubova, hvala Bogu znaju koje su obaveze spram Saveza kao osnovne, a onda sve ostalo. Ostaje za vidjeti, kako je jedan Kvarner ušao u Prvu ligu, uzeo mjesto nekom drugom hrvatskom klubu druge lige, a ima najmanje polovicu spomenutog duga! Tko je to dozvolio? Bivši povjerenik lige –Željko Ciglar! Kako je dozvoljeno jednom zagrebačkom klubu, pri vrhu ljestvice, koji se financira namjenski novcima Grada Zagreba da ostane dužan 20.000,00 kuna HKS-u? I to je dozvolio prošli povjerenik. Nadalje, kako je Croatia riješila one silne kazne od 1000,00 kuna jer ih nije bilo 10 na utakmici? Ne znamo vjerojatno su i oni u tome dugu… Stoga ne čudi nezadovoljstvo i ogorčenje nekolicine predstavnika klubova Hrvatske (predstavnici Virja, Požege, Broda na Savi, Dubrave i Trešnjevke 2009.), na jučerašnjem sastanku kada jasno kažu pa zašto bi mi plaćali, kad uvijek postoji netko tko ne plaća svoje obaveze prema Savezu, svakako je u prednosti ako taj novac ima u klubu itd… Zbog toga smo jako sretni što je na to mjesto zasjeo g. Darko Kotaranin, čovjek kojemu je jedino bitno što bolje i kvalitetnije obavljati svoj posao. Već nam je tijekom jučerašnjeg sastanka dao do znanja, da je kontaktirao klubove dužnike i da su mu obećali platiti. Inače, Savez ne dopušta ulaz u sezonu, odnosno licenciranje igračica! I to je to, pravedno spram svima i svi krećemo s istim statusom u sezonu 🙂 Nema više povlaštenih klubova!

Ono što nas je još više razveselilo jesu riječi stručnog tajnika HKS-a, kojima nam je nagovijestio da je došlo vrijeme za popularizaciju ženske košarke, što kroz reprezentaciju, što kroz sufinanciranje ženskih završnica i na kraju da napomene da se članarina koju plaćamo HKS-u smanjila za pola i sada iznosi 900 kn. Prvi put smo na sastanku u Savezu čuli riječ popularizacija ženske košarke…Mislim da je to dobar početak, obećavajući 🙂 Jedan od većih problema ženskom klubovima predstavlja live stream svake utakmice, koji iznosi najmanje 2500,00 kuna! I tu nam je Savez išao na ruku, svjesni činjenice da je to dobar način popularizacije, ali je prerano za žensku košarku i bojimo se da nema baš interesa za svakom utakmicom. Jedino što će biti na streamu jesu polufinale i finale Prvenstva i Finale Kupa. To smo inače mi radili u klupskoj režiji preko Furki sporta, tako da smo upoznati i sa time.

Kod mlađe dobnih kategorija ima izmjena, za početak godišta ostaju ista, odnosno juniorke su U19, kadetkinje U17, predkadetkinje U15, te škole U13 i U11. Sve propozicije natjecanja mlađe dobnih kategorija imate na stranicama HKS-a pod izbornikom DOKUMENTI, ali jedino je važno naglasiti da se ove sezone igra samo ZAVRŠNI TURNIR juniorki, nema više poluzavršnice. Cilj toga je da se osam ekipa nađe na jednom mjestu i da se od završnice napravi veliki spektakl i promocija ženske košarke, uz live stream prijenose, novinare, roditelje, navijače itd. Jedini problem koji se tu javlja jest puno utakmica pa će se uzeti u obzir da završnicu turnira preuzme klub koji za to ima uvjete, prvenstveno mogućnost igranja u dvije dvorane uz suport odnosno sufinanciranje od strane HKS-a! Može se dogoditi i da sam Savez preuzme organizaciju te organizira u nekom gradu koji za to ima uvjete, ali otom potom! Sve ima svoje prednosti i nedostatke, ali činjenica je da se nešto mora pokrenuti i da od nekuda moramo krenuti.

Zasada toliko! Vijesti o našem klubu kao i rostere igračica objavljivat ćemo čim složimo ekipu. Sigurno smo samo u to da nam Anja Majstorović odlazi u Španjolsku i da su to jako dobre vijesti! Želimo joj svu sreću, jer znanje ima, puno zdravlja (bez ozljeda) i još više koševa! SRETNO ANJA! Ostatak ekipe je zasada na okupu, imamo tendeciju dovesti par igračica, što će se realizirati ovih dana, uglavnom su to mlade cure i polako krećemo u pomlađivanje ekipe! Naravno da računamo na obranu naslova Prvenstva i Kupa, pa to je svakome cilj! Ali od ove sezone nadalje, dolaze na red mlade nade što iz našeg kluba, što iz drugih klubova! Struka je tu, logistika također, tako da sigurni u sebe ulazimo u još jednu sezonu!