Medekice nas zagrijale na +31

zkk-zadar-zkk-medvescak-040217-02_1U subotu, 4.02., odigrano je 15.kolo A1 lige za prvaka. Ugostio nas je Zadar, na ugodnoj temperaturi od +10, koja nam svima itekao dobro dođe nakon onih polarnih zima. I satnica (16 sati) je bila dosta povoljna za jednu gostujuću utakmicu. Niti južina nije zasmetala našim curama da u Zagreb donesu pobjedu od čak 31 razlike, točnije 54:85.

Možda je prvo poluvrijeme, iz moga kuta gledanja, bila igra koju ne bi trebale ponavljati ovu sezonu, pogotovo ako govorimo o obrani. U utakmicu se krenulo pressingom kao i svaki put, ali nešto u subotu nije štimalo. Spretne zadranke uspjele su prevesti loptu preko centra i vrlo su brzo završavale napade, uglavnom na ziceru s druge strane, jer kod naših cura uopće nije postojala druga rotacija odnosno pomoć u obrani. To se vidi i na rezultatu prve četvrtine 21:29! Ako se prisjetimo prve utakmice u Zagrebu onda ćemo primjetiti da nam je Zadar ,u malo jačoj postavi, zabio 32 koša u cijeloj utakmici! U Zadru su ovu utakmicu nedostajale Nika Jelenković (bolest) i Glorija Sikirić (ozljeda). Ako i uzmemo u obzir da smo igrale u Zadru na uvijek “vrućem terenu” sa više nego zanimljivom i glasnom publikom, nedopustivo je na onakav način odigrati obranu. Druga četvrtina bila je malo bolja, pa smo ju dobili 7:19, a na poluvrijeme se otišlo rezultatom 28:48. Obrana odnosno nepostojana obrana je vjerojatno i razlog zašto su se medekice s trenerom zadržale u svlačionici skoro desetak minuta. Dobro otvaranje treće četvrtine bio je znak da su se cure osviježile, odigrale obranu i ostavile Zadar na svega 8 koševa, a u zadnjoj četvrtini priliku za igru dobile su i Macan, Franić, Grizelj. Učinak pojedinih košarkašica vidljiv je na statistici u Izborniku, pa bi se još željela kratko osvrnuti na problem suđenja u Zadru. Očigledne, namjerne greške nisu svirane, svjesno potezanje i udaranje po ruci kakvo su naše cure pretrpile u Zadru bile bi u rukometu okarakterizirane kao grubi prekršaj za dvije minute, bar u četiri, pet navrata. Čestitam mojim curama i treneru što su ostale strpljive i mirne na ovakve faule, jer i sami znamo kakvu bi reakciju tribina izazvale da su samo pomislile odvratiti ili požaliti. Suci, očigledno isprepadani od pojedinaca na tribinama, koji doduše ovaj put nisu vrijeđali kao prošli, nisu se snašli hrabro pokazati namjernu pogrešku. To je naravno davalo vjetar u leđa zadrankama, koje su takve faule radile cijelu utakmicu, svjesne da neće biti kažnjene više od jednog običnog faula! U nadi da će ovaj podsjetnik doći do sudaca napominjem: “ kad uzmete igračici loptu u vođenju i sami krenete prema košu, a ta, sada obrambena igračica vas primi s obje ruke i onemogući trčanje – u košarci se svira i objašnjen je kao FAUL SA NAMJEROM pri čemu napadač ima slobodno bacanje i loptu sa strane. Ili kada trčite u kontru sami ispred svih (pogotovo),  a igrač vas pokuša zaustaviti s leđa i to je FAUL S NAMJEROM, a ne samo slobodna procjena sudaca!”  🙂 Vjerujem i znam da nitko nema namjeru ozlijediti protivničku igračicu, ali upravo su zato suci tu da upozore i da daju znak da je neki faul pregrub ili preoštar ili preopasan..

Nas sada čeka utakmica protiv Požege na Pešćenici, u subotu, 11.02.2017. u 18 sati. Požega se pojačala sa još jednom iskusnom košarkašicom Ivonom Bogoje, predvođene Sandrom Mandir i izgleda oporavljenom Kristinom Soldo. Naše cure su zasada sve zdrave te očekujemo dobru igru prvenstveno u obrani, a onda dolazi i pobjeda! SRETNO EKIPO!