SRETAN DAN ŽENA uz porazne brojke

Danas je Dan Žena, popularno nazvan u starijim generacijama 8.MART 🙂 Nekad je Dan žena bio praznik po mnogima veći i od Nove godine. Većina nas se prisjeća kako smo darovali buketiće tulipana ili ljubičica svojim “drugaricama” i tetama. U vrtićima i školama održavale su se prigodne priredbe ljepšem spolu u čast, a svojim smo mamama ponosno donosili ručno izrađene čestitke, iscrtane nespretnom dječjom rukom. Povijest kaže : “Međunarodni dan žena obilježava se diljem svijeta u spomen na 8. ožujka 1908. godine kada je 15 tisuća žena zaposlenih u tekstilnoj industriji u New Yorku prosvjedovalo tražeći kraće radno vrijeme, bolja primanja, pravo glasa i zabranu rada djece.”  A gdje smo danas? Kako je nama curama/djevojkama/ženama u ženskoj košarci, u Hrvatskoj?

Osim što iz sezone u sezonu, propadaju klubovi, vlada velika nezainteresiranost za žensku košarku (ali i za sport općenito), lopte su zamijenili računala, tableti pametni telefoni, ženska košarka još se uvijek igra u Hrvatskoj 🙂 Ne damo se MI,ne predajemo se nikada, uvijek vjerujemo u onaj mali zadnji tračak nade, da nam može biti bolje, ako ne baš bolje onda bar ravnopravnije, počevši od naših Saveza (HKS-a i KSZ-a) pa sve do naših medija (TV i radija). Naime, postoji jedna jako dobra studija imenom : ” Ravnopravnost muškaraca i žena u sportskim programima audiovizualnih medija “, koja nam jako dobro pokazuje omjere i zastupljenost muškog i ženskog sporta općenito. Nama najzanimljiviji dio teksta jest dakako, košarka, ali za one koji žele mogu dublje proučiti studiju te usporediti s drugim sportovima, a rezultati nisu iznenađujući, pogotovo za one koji su u sportu 15ak i više godina!

Mali podsjetnik zašto je važno i korisno baviti se sportom: “Bavljenje sportom daje ženama mnoge prednosti.  Potvrđeno je da djevojčice koje su aktivne u sportu imaju bolji uspjeh u školi, rjeđe se suočavaju sa neželjenom trudnoćom u tinejdžerskoj dobi, posjeduju veće samopoštovanje i samopouzdanje, lakše se i češće upisuju na koledže i fakultete i mnogo rjeđe imaju problema sa zloporabama opojnih droga i bolestima ovisnosti. Vježbe sa težinskim opterećenjem imaju neprocjenjivu korist za razvoj i održavanje koštane mase kod žena u svim životnim dobima.”

Dakle, kada govorimo o omjeru muških i ženskih klubova on je slijedeći: 84 muška kluba naspram 22 ženska kluba odnosno 20% u HKS-u čine ženski klubovi. Imamo samo dvije lige, a muški od ove sezone čak 4… To je možda manje bitan podatak za funkcioniranje nas klubova, iako nije kad uzmemo u obzir kotizaciju i članarine, kao sudačke troškove za jednu utakmicu. Ipak je za našu temu, bitniji podatak o financiranju muških i ženskih klubova u Gradu Zagrebu. Naime, Sportski Savez Grada Zagreba još uvijek nije izglasao financijski plan za 2018.g., ali prema pričama plan je sličan, ako ne i isti kao u 2017.g., a on glasi ovako: 18 muških košarkaških klubova imaju proračun nešto manje od 11.mil.kuna, a 4 ženska kluba sufinancirana su sa 2.173.525,00 mil.kuna, dakle 16,5 % od ukupnog proračuna zagrebačke košarke pripada ženskoj košarci. E to je ono oko čega predsjednik našeg kluba vodi borbu već skoro 10ak godina. Ženski klubovi u Gradu propadaju odnosno gase se, jer si financijski ne mogu priuštiti igranje jedne lige, a kamoli igranje liga sa svim kategorijama. Kada bi omjer bio bar 20ak% za žensku košarku, svi bi ženski klubovi funkcionirali normalno. Na KSZ-u mijenjali su se predsjednici i svi su obećavali pošteniji omjer, međutim to se nije dogodilo! A sad lagano i ovaj čovjek odustaje, jer više i ne vjerujemo da se išta može napraviti. Zašto je tome tako ne znamo…

Nadalje, medijska praćenost ženske košarke je ispod svake razine novinarstva…Naime, nekad smo na državnoj televiziji (HRT) mogli pogledati Finale Prvenstva Hrvatske, kao i Finale Kupa,sada već četiri godine nema niti spomena da se ženska košarka uopće igra, a kamoli da bar stave ikakav rezultat. U moderno vrijeme tehnologija, u kojem većina klubova, ako ne svi, imaju neku društvenu mrežu, sve je puno informacija gdje se igra, kada i koje kategorije, ne možemo se pomiriti sa činjenicom da sami plaćamo LIVE STREAM finala, kako bi svi oni zaljubljenici u košarku, a nisu u Zagrebu, mogli pogledati barem finale sezone u kojoj manje više sudjeluju, a koja traje skoro 8 mjeseci! I da ne igramo finale, koji klub bi si u svom proračunu, mogao priuštiti trošak Live stream-a?? U zadnje vrijeme Arenasport 1 ima emisiju, Hrvatska košarka, i pohvaljujemo inicijativu jer su već u više navrata posjetili naše utakmice i naš klub, međutim to je program koji uživaju samo  T-COM pretplatnici tako da opet nije svima dostupna. I opet ne znamo na koji način da vratimo žensku košarku na televiziju i tko bi se oko toga trebao brinuti. Gore spomenuta studija jasno prikazuje odnos u medijima muškog i ženskog sporta. Voljeli bi znati zašto je tome tako, zašto nikoga ne zanima ženska košarka? Ženski sport u Hrvatskoj u globalu? Ako je to zbog nepojavljivanja u Europi, pa gospodo dajte nam novaca da se pojavimo u Europi…Ako je to zbog nezainteresiranosti, dajte nam priliku da se dokažemo da pokažemo da smo interesantne, a ako je to zbog razmišljanja “kome treba ženska košarka kad imamo mušku” to ne prihvaćamo! I ne možemo se pomiriti sa činjenicom da smo “zadnja rupa na svirali” i da ženska košarka nikoga ne zanima, jer nam nikada nije dana prilika da privučemo i zaintrigiramo javnost, a imamo sve potrebne kvalifikacije kao i adute za to 🙂

I na kraju, nadamo se da još uvijek postoje entuzijasti(kinje) koji su spremni boriti se s vjetrenjačama 🙂

SRETAN DAN ŽENA, ŽELI VAM ŽKK MEDVEŠČAK!